HGO806/2013
ID intern unic:  349952
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 806
din  16.10.2013
cu privire la aprobarea Normei privind alimentele
congelate rapid, destinate consumului uman
Publicat : 25.10.2013 în Monitorul Oficial Nr. 238-242     art Nr : 916
    În temeiul prevederilor Legii nr. 113 din 18 mai 2012 cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 143-148, art. 467), Legii nr. 221-XVI din 19 octombrie 2007 privind activitatea sanitar-veterinară (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr. 125-129, art. 396), Legii nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.83-87, art.431), cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în scopul controlului oficial asupra respectării regulilor de producere şi comercializare a produselor alimentare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Norma privind alimentele congelate rapid, destinate consumului uman (se anexează).
    2. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

    PRIM-MINISTRU                                                                     Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Ministrul agriculturii
    şi industriei alimentare                                                               Vasile Bumacov

    Nr. 806. Chişinău, 16 octombrie 2013.

Aprobată
prin Hotărîrea Guvernului nr. 806
din 16 octombrie 2013

NORMA
privind alimentele congelate rapid, destinate consumului uman
    Norma privind alimentele congelate rapid, destinate consumului uman (în continuare – Normă) transpune Directiva nr. 89/108/CEE a Consiliului Comunităţilor Europene din 21 decembrie 1988 privind apropierea legislaţiilor statelor-membre referitoare la alimentele congelate rapid, destinate consumului uman, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 40 din 11 februarie 1989.
Capitolul I
Dispoziţii generale

    1. Prezenta Normă se aplică produselor congelate rapid, destinate alimentaţiei umane (în continuare – alimente congelate rapid).
Îngheţata şi alte tipuri de gheaţă comestibilă, cu sau fără cacao, de producere internă, nu sînt considerate alimente congelate rapid.
    2. În sensul prezentei Norme, următorii termeni se definesc astfel:
    alimente congelate rapid ­– produse alimentare care:
    a) au fost supuse unui proces de congelare numit „congelare rapidă”, care permite depăşirea cît mai rapidă, în funcţie de natura produsului, a zonei de cristalizare maximă, avînd drept efect faptul că temperatura produsului în toate punctele sale (după stabilizarea termică) este menţinută fără întrerupere la valori egale cu sau mai mici decît –18 °C;
    b) sînt plasate pe piaţă astfel încît să indice că ele posedă caracteristica prevăzută la litera a);
măsurarea temperaturii alimentelor congelate rapid ­– înregistrarea temperaturii produsului congelat rapid cu ajutorul instrumentelor specificate în punctul 2 al anexei nr. 2 la prezenta Normă.
    3. Prevederile prezentei Norme se aplică în domeniul sectorului agroalimentar şi piscicol, precum şi asupra igienei produselor alimentare.
Capitolul II
Cerinţe generale privind fabricarea, transportarea,
depozitarea şi plasarea pe piaţă
a produselor congelate
rapid

    4. Materiile prime utilizate la producerea alimentelor congelate rapid trebuie să fie sigure, proaspete, necontrafăcute şi să nu afecteze calitatea produsului admis pentru plasare pe piaţă.
    Prepararea produselor alimentare care trebuie tratate şi congelarea rapidă se efectuează cu ajutorul unui echipament tehnic corespunzător, astfel încît să se reducă la minimum modificările chimice, biochimice şi microbiologice.
    5. Agenţii criogenici admişi pentru utilizarea în contact direct cu alimentele congelate rapid sînt următorii:
    a) aerul;
    b) azotul;
    c) dioxidul de carbon.
    Criteriile de puritate pe care trebuie să le întrunească agenţii criogenici sînt stabilite în Regulile de bună practică de fabricaţie a medicamentelor (GMP) de uz uman şi în urma respectării acestora se eliberează de către organul abilitat (Agenţia Medicamentului) certificatul GMP.
    6. Temperatura alimentelor congelate rapid trebuie să fie stabilă şi menţinută în toate punctele produsului la valoarea de -18°C sau la o valoare mai mică, cu posibile scurte fluctuaţii ascendente, dar nu mai mult de 3°C în timpul transportului.
    Prin derogare de la alineatul 1, sînt admise toleranţe de temperatură privind produsul pe durata distribuţiei locale şi în vitrinele de prezentare a produselor vîndute cu amănuntul, cu condiţia ca aceste toleranţe să nu depăşească 3°C, conform Regulilor specifice de igienă a produselor alimentare de origine animală, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 435 din 28 mai 2010 „Privind aprobarea Regulilor specifice de igienă a produselor alimentare de origine animală”.
    7. Echipamentele utilizate pentru congelarea rapidă, depozitarea, transportarea şi distribuţia locală a alimentelor congelate rapid şi vitrinele de prezentare ale produselor vîndute cu amănuntul trebuie sa fie astfel construite încît să se asigure respectarea prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 1209 din  8 noiembrie 2007 „Cu privire la prestarea serviciilor de alimentaţie publică”.
    8. Alimentele congelate rapid, destinate livrării către consumatorul final, trebuie să fie ambalate de producător ori de ambalator, preambalarea efectuîndu-se conform Regulamentului privind modul de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre comercializare, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 966 din 18 octombrie 2010 „Pentru aprobarea Regulamentului privind modul de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre comercializare”, şi astfel încît să permită protejarea produselor împotriva contaminării externe microbiene ori de altă natură, precum şi împotriva uscării.
    9. Eticheta alimentelor congelate rapid, destinate să fie livrate consumatorului final, precum şi restaurantelor, spitalelor, cantinelor şi altor unităţi de preparare a hranei trebuie să respecte următoarele condiţii:
    a) să conţină precizarea „congelare rapidă” în limba română;
    b) alături de data durabilităţii minime să se indice şi perioada în care alimentele congelate rapid pot fi depozitate de cumpărător şi temperatura de depozitare şi/sau tipul de echipament de depozitare necesar;
    c) eticheta oricărui aliment congelat rapid trebuie să includă o menţiune care să permită identificarea lotului şi un mesaj clar de tipul „nu recongelaţi după decongelare”.
    10. Etichetarea alimentelor congelate rapid care nu sînt destinate vînzării către consumatorul final sau către restaurante, spitale, cantine şi alte unităţi de preparare a hranei trebuie să includă următoarele menţiuni:
    a) denumirea comercială, completată în conformitate cu prevederile punctului 9 litera a);
    b) cantitatea netă, exprimată în unităţi de masă;
    c) o menţiune care să permită identificarea lotului;
    d) numele şi adresa producătorului.
    Menţiunile prevăzute în primul alineat sînt obligatorii şi urmează a fi reflectate pe ambalaj, pe recipient sau pe o eticheta aplicată acestora.
 Capitolul III
 Controlul oficial al alimentelor congelate rapid
    11. Persoanele desemnate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor verifică, în cadrul acţiunilor de control oficial, temperatura alimentelor congelate rapid conform prevederilor Legii nr. 50 din 28 martie 2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor.
    12. Procedura de prelevare a alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman, precum şi metodele de măsurare a temperaturii alimentelor congelate rapid sînt prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta Normă.
    13. Metoda de măsurare descrisă în anexa nr. 2 poate fi utilizată doar în cazul în care, ca urmare a controlului oficial, apare suspiciunea privind nerespectarea pragurilor de temperatură.

Anexa nr. 1
la Norma privind alimentele congelate
rapid, destinate consumului uman


Procedura de prelevare a alimentelor congelate rapid,
destinate consumului uman
    1. Tipul şi cantitatea ambalajelor prelevate pentru cercetare trebuie să fie reprezentative pentru cele mai calde puncte ale transportului de marfă inspectat.
    2. Probele trebuie prelevate din mai multe puncte critice ale spaţiului de depozitare la rece, de exemplu, locul de lîngă uşi, nivelurile superioare şi inferioare de lîngă centrul spaţiului de depozitare la rece şi de lîngă locul de recirculare a aerului sistemului de răcire; în acest caz, trebuie luată în considerare durata de păstrare a fiecărui produs (pentru stabilizarea temperaturii).
    3. În cazul în care se prelevă probe în timpul transportării, acestea trebuie prelevate de la vîrful şi de la baza lotului de marfă aflat lîngă marginea de deschidere a fiecărei uşi sau perechi de uşi.
    4. În cazul în care se prelevă probe în timpul descărcării, se aleg 4 probe din următoarele puncte critice:
    a) partea superioară şi baza lotului de marfă situat lîngă marginea de deschidere a uşilor;
    b) colţurile din marginile superioare ale lotului de marfă (într-un punct cît mai îndepărtat posibil de sistemul de refrigerare);
    c) centrul lotului de marfă;
    d) centrul suprafeţei frontale a lotului de marfă, într-un punct cît mai apropiat posibil de sistemul de refrigerare;
    e) colţurile de la partea superioară şi de la baza suprafeţei frontale a lotului de marfă, într-un punct cît mai apropiat posibil de aerul de recirculare la sistemul de refrigerare.
    5. În cazul vitrinelor-tejghele destinate vînzării cu amănuntul, pentru efectuarea testului se alege cîte o probă din fiecare dintre cele 3 locuri care reprezintă cele mai calde puncte din vitrină.

Anexa nr.2
la Norma privind alimentele congelate
rapid, destinate consumului uman

Metoda de măsurare a temperaturii alimentelor
congelate rapid, destinate consumului uman
    1. Temperatura alimentelor congelate rapid trebuie menţinută în permanenţă, după stabilitatea termică, la valorile prevăzute la punctul 6 din Normă.
    2. Pentru măsurarea temperaturii alimentelor congelate se folosesc:
    a) instrumente de măsură termometrice;
    b) instrumente care penetrează produsul (perforatorul de gheaţă, foreza sau burghiul) şi se curăţă uşor.
    3. Instrumentele de măsurat trebuie să corespundă următoarelor cerinţe:
    a) timpul de răspuns trebuie să acopere 90% din diferenţa dintre indicaţiile iniţiale şi finale obţinute în decurs de 3 minute;
    b) instrumentul trebuie să aibă o precizie de ±0,5°C în intervalul de măsurare de la - 20°C la +30°C;
    c) diviziunile scării instrumentelor de măsură trebuie sa fie de cel puţin 0,1°C;
    d) precizia instrumentelor de măsură termometrice trebuie verificată metrologic conform termenilor stabiliţi în „Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal”, de către persoane juridice desemnate în Sistemul Naţional de Metrologie pentru executarea verificării metrologice;
    e) instrumentele de măsură utilizate trebuie să fie adecvate, legalizate şi să deţină buletin de verificare metrologică valabil;
    f) partea termosensibilă trebuie să fie:
    uşor de curăţat;
    proiectată în aşa fel încît să asigure un contact termic bun cu produsul;
    h) echipamentul electric trebuie să fie protejat împotriva efectelor nedorite cauzate de condens.
    4. Orice măsurare a temperaturii unui produs implică operaţiunea premergătoare de răcire a instrumentelor de măsurat.
    5. Pregătirea eşantioanelor pentru măsurarea temperaturii constă în efectuarea în produsul respectiv a unui orificiu în care să se poată introduce partea termosensibilă a instrumentului de măsurat, cu ajutorul unui aparat de penetrare a produsului prerăcit.
    Diametrul orificiului trebuie să fie apropiat de cel al părţii termosensibile a sondei de măsurare, iar adîncimea sa depinde de tipul produsului.
    Pregătirea eşantionului şi măsurarea temperaturii lui trebuie să fie efectuate atît timp cît eşantionul rămîne în mediul de îngheţare.
    Tehnica măsurării trebuie să fie următoarea:
    a) dacă dimensiunile produsului o permit, se introduce sonda prerăcită la adîncimea de 2,5 mm;
    b) dacă nu se poate realiza operaţiunea menţionată la lit. a), se introduce sonda la o adîncime minimă faţă de suprafaţa mai mare de 3-4 ori decît diametrul sondei;
    c) în cazul anumitor alimente congelate rapid, care nu pot fi penetrate pentru a li se determina temperatura internă din cauza dimensiunilor sau compoziţiei lor, de exemplu, mazăre verde, se determină temperatura interioară a ambalajului care conţine aceste produse, prin introducerea părţii termosensibile prerăcite a instrumentului de măsurat în centrul pachetului, măsurarea temperaturii facîndu-se în contact cu produsul;
    d) temperatura indicată de instrumentul de măsurat se citeşte numai după ce a atins o valoare stabilă.