HGO657/2014
ID intern unic:  354437
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 657
din  18.08.2014
cu privire la aprobarea limitelor maxime pentru prezenţa
coccidiostaticelor sau a histomonostaticelor în alimente
în urma transferului inevitabil al acestor substanţe
în furaje
Publicat : 22.08.2014 în Monitorul Oficial Nr. 249-255     art Nr : 707
    În temeiul art. 36 şi art. 37 din Legea nr. 221-XVI din 19 octombrie 2007 privind activitatea sanitar-veterinară (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr. 125-129, art. 396), cu modificările şi completările ulterioare, pentru transpunerea prevederilor Regulamentului nr. 124/2009/CE al Comisiei Comunităţilor Europene din 10 februarie 2009 de stabilire a limitelor maxime pentru prezenţa coccidiostaticelor sau a histomonostaticelor în alimente în urma transferului inevitabil al acestor substanţe în furajele nevizate, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 40 din 11 februarie 2009, p. 7, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă:
    1. Limitele maxime pentru prezenţa coccidiostaticelor sau a histomonostaticelor în alimente în urma transferului inevitabil al acestor substanţe în furaje, conform anexei.
    2. Se stabileşte că:
    1) în cazul în care produsele alimentare enumerate în anexa la prezentul act normativ vor conţine un contaminant care va depăşi limitele prevăzute în anexă, acestea nu vor fi plasate pe piaţă şi în cazul în care se va constata o cantitate semnificativă de reziduuri sub nivelul stabilit în anexă, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor va efectua investigaţii pentru a se confirma că reziduurile sînt prezente ca urmare a transferului inevitabil în alimente, dar nu ca urmare a administrării ilegale de coccidiostatice sau histomonostatice;
    2) produsele alimentare conforme cu limitele stabilite în anexă nu vor fi amestecate cu produsele alimentare care vor depăşi aceste limite.
    3. La aplicarea limitelor stabilite în anexa la prezentul act normativ pentru produsele alimentare uscate, diluate, prelucrate sau compuse din mai mult de un ingredient se va ţine cont de modificările concentraţiei contaminantului cauzate de uscare, diluare sau prelucrare, precum  şi de proporţia relativă a ingredientelor în produs. 
    4. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

    PRIM-MINISTRU                                                 Iurie LEANCĂ

    Contrasemnează:
    Ministrul agriculturii
    şi industriei alimentare                                          Vasile Bumacov

    Nr. 657. Chişinău, 18 august 2014.

    anexa